Noticies

 

 

 Joan cim.jpg
- Visió d'una persona al cim de la Torre

Donat que ens trobem davant d'un monument únic, tothom veu que s'ha de salvar del seu incert i preocupant futur.


- Mirador de la vall verge i riera de Vallferosa 

 


A VALLFEROSA ANIRÀS I MAI SENSE RES TORNARÀS

FESTA MAJOR DE VALLFEROSA
Tradicionalment és el diumenge sobre la Mare de Déu d'agost


Repartiment del panet beneït

 

-Goigs en alabança de Santa Maria Sasserra de Vallferosa
Refets a la dècada dels anys 80 a partir de la lletra original. Música de Mn. Ballarà

-Goigs del glorios Sant Marc Evangelista

-Súplicas pera demanar pluja

A l'església de Santa Maria de Sasserra.

-La festa és un retrobament de persones i tradicions en la que no hi manca coca i mistel·la per a fer una bona xerinola.

-A les 12 h. missa.
-En sortint de missa, tots al padró, per agrair la collita i fer la benedicció del pa (fruit de la terra i del treball dels homes).
-Després de la benedicció, es reparteix un panet beneït a tots els assistents.
-Mentre es fa petar la xerrada es pot comprar algun número per al sorteig de com a mínim tres magnífiques toies i la subasta dels 4 pans de la Mare de Déu.
-També hi ha un petit servei de bar per als més assedegats.
-Com a novetat, aquest any hi haura l'actuació d'un grup musical, encara per determinar, per animar encara més la festa.
-Està previst acabar més o menys a les 2 del migdia i a dinar tothom a casa.

Si voleu passar un matí ben agradable, hi esteu tots convidats. Marxareu contents, amb un bon panet beneït i qui sap si també amb una toia.


FESTA DE SANT MARC I
SANTES CREUS

Ultimament es celebra l'últim dissabte d'abrilSANTES CREUS, Padró i creu del terme de Vallferosa

A l'església de Santa Maria de Sasserra. A partir de 2010 es celebra a Vallferosa.

Tal i com la festa major, aquesta festa també és un retrobament de persones i tradicions.

-A les 12 h. missa.
-En sortint de missa, tots al padró, per beneir el terme, perquè hi hagi bona collita i que no es pedregui.
-Tot seguit benedicció del pa i repartiment d'un panet a tots els assistents.

-En aquesta ocasió els veïns, familiars, amics, descendents, simpatitzants... de Vallferosa que ens hi haguem apuntat previament farem un dinar tots plegats per celebrar el poder-nos retrobar amb salut un any més.ALGUNS RECORDS:
El patró de Vallferosa és Sant Pere. Però al traslladar-se la parròquia a Santa Maria i fer la festa major en aquestes dades,confont a la gent.
Sempre s'ha donat un panet per la festa major, però fins a la dècada dels 60 l'acte principal era el ball de la tarda a la plaça (esplanada arribant a Santa Maria a l'esquerra)* . Al anar-se despoblant es va haver de suprimir el ball.

De Santes Creus en desconeixem l'origen. Però en gairebé tots els termes de la zona hi ha una creu des d' on és beneia el terme, el que no és tan freqüent és la presència del padró que a part de fer-se servir per beneir el pa també es devia fer servir per fer ofrenes.
La Creu és en un lloc elevat i centrat en el terme, des d' on s'acostuma veure'n bona part i a més representa la vigilància divina. S'hi anava en processó des de l'església de Sant Pere de Vallferosa, després des de Santa Maria i últimament es beneeix el terme des del padró de Santa Maria sense fer processó. La creu del terme de Vallferosa es troba en un turonet abans d'arribar a la casa Puig des de Santa Maria.

Segons es diu, la figura de Sant Marc es va comprar i venerar en l'època de les grans pestes que a més va coincidir amb algunes grans pedregades que van fer molt mal. Abans la pregària es feia el dia del sant i l'acte principal consistia en portar el sant en processó per un recorregut que encara avui es coneix com el cami de la processó (actualment marca el termenat de la parròquia arrel d'un canvi a la década dels 40 entre la parròquia i els propietaris de la finca de Clavells). En aquest cas el terme es beneia en el padrò de davant de Santa Maria. L'any 2010, sense tenir en compte al poble ni al rector de la parròquia, el bisbat i els propietaris de Clavells van fer uns arreglos tot estranys, en que sembla ser que tot el terreny de vora la nova parròquia de Santa Maria de Vallferosa a passat a ser propietat de Clavells.

*Anecdota: En certa ocasió els amos de la casa de Santa Maria no volien deixar ballar a la plaça ja que ells l'utilitaven per batre com a era. Fins i tot hi va haver d'anar el jutge que va dictaminar que no es ballava a l' era sinó que es batia a la plaça, ja que l' era de la casa, originalment es trobava més o menys on avui hi ha el dipòsit d'aigua de la xarxa pública (Josep Cases).CRONOLOGIA EN LES OBRES DE REABILITACIÓ DE VALLFEROSA I DEMÉS ESDEVENIMENTS:
 

Gran incendi del 98. Part dels nostres boscos i natura ha estat destruïda. L'ànim es desploma, però cal trobar il·lusions i continuar lluitant.
Tenim la Torre que és una obra única a nivell mundial.
No som ningú, però comencem una recollida de signatures i un bombardeig de cartes i informes a totes les administracions, locals, comarcals, provincials, autonòmiques i estatals.
L'ànim torna a minvar, l'únic que rebem és respostes de cortesia, realment no som ningú!.

FINS QUE :

31-01-2002

cartareinap.jpg

 

Després d'informar amb abundant documentació a Sa Majestat la Reina d'Espanya, ella mateixa ha escrit a la Conselleria de Cultura de la Generalitat preocupada per l'estat de la torre i per la seva rehabilitació. També ho ha manifestat al remitent de la documentació.

Ens adrecem a la premsa i també ens dona un cop de ma.

12-10-2002

cartageneralitatp.jpg

 

De moment, l'Ajuntament de Torà i el Departament de Cultura de la Generalitat han arribat a un acord per a la seva rehabilitació. A més, ja que el municipi de Torà es veu limitat en recursos, el Departament, segons ha manifestat el Sr. Carles Solsona (tècnic responsable dels pressupostos de l'u per cent cultural),  s'ha compromès a assumir la totalitat del cost que comporti de pressupost de les obres de millora i rehabilitació.

És una garantia saber que el projecte l'està duent a terme l'arquitecte Sr. José Javier Aguirre Estop amb l'assessorament històric del Sr. Bernabé Cabañero Subiza. També cal remarcar i agrair que totes les administracions, entitats i persones afectades hi han pogut col·laborar.

 

cartadiputaciop.jpg

L'Institut d'Estudis Ilerdencs, ja fa temps que està aportant diners per a la restauració de la torre.

 

 

Fa anys que, de manera gairebé anònima, s'està treballant per Vallferosa i rodalies. Vàrem creure que era hora de fer-ho públic i dir-hi la nostra; és per això que el dia 27 d'agost de 2003 s'ha constituit l'Associació Amics de la Torre de Vallferosa. De ben segur ha de ser l'organisme més representatiu de la zona, ja que ha nascut aquí i per a aquí. La idea és que, a l'ombra de la Torre-Castell de Vallferosa, poguem revitalitzar l'antic municipi de Llanera, Torà i també La Segarra i les comarques veïnes.

 

 

El Departament de Cultura de la Generalitat,l'Ajuntament de Torà, el Consell Comarcal de la Segarra i l'Associació Amics de la Torre de Vallferosa, estem treballant per aconseguir poder compaginar l'ajuda del programa europeu PRODER amb una aportació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per revitalitzar, a través de la Torre, aquesta tan necessitada zona rural.

Peripècies de l'A.A.T.V per aconseguir el PRODER, anys - 2003 - 2005

1- Després d'elaborar una extensa memòria del projecte per restaurar la Torre de Vallferosa i fer un centre de interpretació i per a gaudi cultural dels veins, a l'església de San Pere.
2- Després de tenir pràcticament enllestida tota la paperassa amb el Consell Comarcal de la Segarra per a la obtenció de 100.000 € del programa PRODER de la Unió Europea.
3- Desprès d'aconseguir un acord amb el departament de Cultura de la Generalitat per a la aportació de 100.000 € més i costejar el projecte encarregat a l'arquitecte Sr. Aguirre.

Tot s'en va en orris perquè l'ajuntament de Torà impedeix que el Bisbat de Solsona cedeixi per 5 anys la Torre de Vallferosa a l'Associació A.T.V. (condicionant per aconseguir el PRODER)

Sortosament i després de moltes trucades de l'Associació al Sr. Carles Solsona del Departament de Cultura de la Generalitat, aquest, agafa les rendes i gairebé obliga a l'ajuntament de Torà a tirar endavant la restauració de la Torre de Vallferosa, encara que sigui amb un projecte d'inferior valor.

 

Agraïm al senyor Lluís Prat, rector de la parròquia de Vallferosa i al Bisbat de Solsona, que és el propietari de la Torre, per la seva col·laboració i comprensió. A més de cedir la torre durant el temps que faci falta, també manifesta el seu interès en què es pugui dur a terme ben aviat la rehabilitació de la Torre i de l'entorn, perquè tothom en puguem gaudir en la seva integritat, doncs l'interior de la Torre és, si hi cap, més interessant i espectacular que l'exterior.

 

L'Associació Amics de la Torre de Vallferosa ha de manifestar també el seu agraïment, sobretot, als milers de persones que durant tants anys han passat per la R.C.P. La Collita de Cal Cristòfol i han recolçat sempre la rehabilitació de Vallferosa.

 

El dia 21d'octubre de 2004, La Mútua General de Catalunya, a través de la seva FUNDACIÓ, ha promés col·laboració econòmica en la restauració de la Torre-Castell de Vallferosa amb una aportació de 30.000 €. Després d'una roda de premsa a l'Ajuntament de Torà, presidida per tot un siguit de personalitats, exconsellers i alts càrrecs (no els anomenem per no obviar-ne cap), vàrem tenir el goig d'anar fins a la Torre plegats.
La Mútua General de Catalunya, manifesta que aquesta aportació no ha de quedar en un cul de sac. Actualment la Torre està deixada de la ma de Déu, La Mútua condiciona l'aportació a que tan magnífica obra pugui ser gaudida per a tothom i si faci un accés digne i permanent.

TARDOR 2004

ATENCIÓ !!!. Recentment s'ha ensorrat tot una paret de l'antiga rectoria de Vallferosa. Ara no es pot donar el tomb al poble. Demanem als visitants que vagin en compte, doncs ara encara perilla més l'enrunament de la façana. Fins que no es prengui alguna mesura, recomanem no passejar-se per entre les runes.

4 de MARÇ de 2005

En la reunió mantinguda per la nostra associació el 4-3-05 varem acordar no demanar l'ajuda del programa PRODER, ja que l'ajuntament de Torà hauria de subcedir la torre a l'associació, la qual cosa no vol fer (es perden 100.000€), de tal manera que haurem d'aprofitar el que hi ha aprobat i gràcies, tot esperant que comencin les obres ben aviat.

Plafó informatiu de Vallferosa

 

L'Associació Amics de la Torre de Vallferosa ha aconseguit dos plafons informatius valorats en prop de 6000 €, un per Vallferosa i un per Torà.

   

TARDOR 2005


Plomada

 

La Torre cau. El seu cim ja s'ha desplaçat uns 70 cm. Amb canvis bruscs de temperatures, fortes plujes, un petit moviment sísmic,... la torre de Vallferosa es desplomaria ja que el seu estat és crític.
Cal veure algun fruit, el temps passa i no perdona !!!.

   
Premis "Catalunya Nostra". El dia 14 de desembre de 2005 la Fundació Castells de Catalunya, otorgà a la Torre de Vallferosa el reconeixement com a millor castell públic en la sisena edició d'aquesta convocatoria.
   
 

Obres a la Torre. Enhorabona, finalment a primers d'aquest any (2006) han estat adjudicades per l'INCASOL les obres d' una primera fase de restauració de la torre, amb un pressupost de 103.000€.
Després de diverses reunions amb les parts més afectades (Ajuntament de Torà, tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat, A. Patrimoni Artísitc de Torà, A. Amics Torre Vallferosa...), l'arquitecte Sr. Aguirre va elaborar un estudiat i equilibrat projecte, consistent en:
- Tapar els grans esvorancs, el de la base i el de vora la porta d'entrada a la torre, per donar més cos i resistència al conjunt.
- Netejar i impermeabilitzar la terrassa.
- Consolidar i refer els merlets caiguts.
- Reconstruir el sistema defensiu, com a mínim, d'una sagetera, per a mostra i ús didàctic.
- Il·luminació del monument interiorment i exteriorment.
- Posar una barana de fusta al "cup, presó o ..." per no caure dins i poder-lo observar bé una vegada il·luminat.
- Fer un accés amb material noble (fusta) a la torre des de la base al cim, tant per poder fer l'obra com per al seu estudi i possibles visites.
- Consolidar el trevol romànic de la 4ª planta i refer les plataformes d'accés a les sageteres amb uns entarimats de fusta.
- Consolidar esquerdes i la base de la torre amb la recuperació del material perdut i així apuntalar-la, sobretot, per la banda sud, que és la part més dèbil i per on s'inclina
la Torre.
Les obres està previst fer-les amb materials nobles, respectat el sentit i funcionalitat originals, però sense amagar les actuacions que s'hi realitzin, per no dificultar la feina a propers estudis i deixar neta la història del monument.
Segons l'opinió personal d'en Joan Vilà i Vilà (veí de Vallferosa i president de l'A. Amics Torre Vallferosa) ha estat una llàstima la intervenció del Sr. Jaume Fresquet, el qual, sense intervenir en les reunions prèvies, va fer rectificar el projecte, de manera que la Torre acabarà tenint dues entrades; d'aquestes, una, a més de ser-hi evidentment sobrera, continuarà provocant una manca de volum i apuntalament en la seva part més dèbil.

 

 

Felicitem-nos: -EL DIA 25-4-2006 HAN COMENÇAT LES OBRES !!!

 

Un "cero patatero" per a la Fundació Mútua General de Catalunya, perquè s'ha fet enrere en el seu propòsit d'ajudar en la restauració de la torre de Vallferosa, per voler prioritzar els seus interessos publicitaris i de divulgació a l'actuació, fet impropi d'una fundació com aquesta.

   
01-04-2008

Estat actual- Les obres fa temps que s'han aturat, segons sembla, per falta de diners. Durant aquest temps, Vallferosa està sofrint una forta onada d'actes vandàlics per causa de la sensació d'abandó i per la no possibilitat de visitar interiorment la Torre.

2ª fase d'obres. El Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Torà tenen damunt la taula un projecte, teòricament, per continuar les obres. Però, un cop vist el seu contingut, resulta que només és per complir l'expedient, mal acabant les poques obres començades, sense complicar-se la vida. No restaurar res del que s'havia acordat i s'havia signat en el primer projecte. En definitiva, abandonar la Torre de Vallferosa a la seva sort.

Abans de donar pas a una segona fase s'ha d'acabar la primera, i si en aquesta primera fase van fallar algunes previsions algú n'ha d'assumir responsabilitats.

   

Estiu-2008


Obres de l'interior (nous sostres de fusta)

 

Després de varies protestes per part de l' A.A.T.V. l'ajuda del Departament de Turisme de la Generalitat, s'ha rectificat el projecte de una manera més digna.

També s'ha retocat a la baixa el pressupost i amb l'ajuda del Consell Comarcal de La Segarra (sobretot del seu president Xavier Casoliva Pla) s'ha aconseguit finançament de la Diputació per tirar endavant les obres.

   

Tardor-2008

L'associació "Amics de la Torre de Vallferosa" ha elaborat un dossier sobre Vallferosa per poder demanar i tramitar una ajuda de 6.479 € a La Fundación Endesa.
Després de tan sols un mes de ser demanada, l'ajuda ha estat concedida en el 100% del pressupost presentat.
Els 6.479 € seran entregats a l'ajuntament
després de justificar-ne la inversió a Vallferosa.

   

30-03-2009

Avui s'han donat per acabades les obres previstes, fins ara, de la restauració de la Torre de Vallferosa. Esperem que en un futur no pas llunyà en puguem gaudir tots i compartir aquesta joia que tenim al nostre poble i país.

Només resta agrair a totes les persones, entitats i administracions que han col·laborat a fer realitat aquest somni. Rebeu la més emotiva abraçada dels pocs habitants que quedem al poble i/o parròquia de Vallferosa.

02-08-2009

Diumenge 2 d'agost, primera visita pública guiada a la Torre, a càrrec d'en Marius.
   

05-03-2010

Ahir va ser un dia molt important. El dia 4 de març de 2010 l'Ajuntament de Torà ha demanat opinió a la població. Després de la desbordant assistència i aclaparadora i unanime opinió per part dels habitants del municipi de Torà per pasar a formar part de la comarca del Solsonès, avui, dia 5 de març de 2010, l'Ajuntament de Torà ha aprovat en ple fer els passos pertinents per entrar a formar part de la comarca del Solsonès.

Encara que continuarem sotmesos a l'Ajuntament de Torà, pels habitants de l'antic municipi de Llanera, si aquest pas s'aconsegueix, suposarà, en part, un retrobament amb les nostres arrels identitàries i esperem posar un petit pedaç a la irreparable desfeta del municipi de Llanera l'any 1968.

   

03-07-2010

A les 10 del vespre, espectacle de dansa. Amb la Torre i l'església il·luminades, es pot interpretar com un inici del que hauria de ser un fet més o menys habitual.
L'assistència massiva, de 700 a 1000 persones (segons les fonts), va desbordar qualsevol previsió i a la mateixa organització.

Un agraïment per a tothom, especialment als actors, que van actuar desinteressadament, a la família de Can Pla, als col·laboradors i evidentment a tots els assistents.

Una vegada més ha quedat demostrat que la Torre de Vallferosa atreu i té moltes possibilitats.

   

28-04-2012

En acabar el dinar de Sant Marc, l'Alcaldesa Mercè Valls anucia que la proposta extensament difosa i demanada per part de l'A.A.T.V. des de l'any 2003 serà una realitat: es farà un centre d'interpretació de les torres i terres de la frontera a l'església de Sant Pere de Vallferosa
   

19-08-2012

Festa major de Vallferosa. A les 10,30 lectura a peus de Torre d'un manifest per a la independència de Catalunya i penjada de l'estelada. A continuació a les 12 missa a Santa Maria de Sasserra amb els conseqüents actes de cada any.
   

20-08-2012

REFLEXIÓ : NINGÚ ÉS PROFETA A SA TERRA. Fa més de 3 anys que les "obres de restauració" de la torre s'han donat per acabades. Els diferents alcaldes i regidors de l'Ajuntament de Torà han negat en totes les ocasions l'accès a la torre i al pople als veïns de Vallferosa, i també als membres l'Associació Amics de la Torre de Vallferosa.
És una llàstima que algunes administracions i polítics, en moltes ocasions, s'acostumin a convertir en un estorb.
L'afany de protagonisme sovint aboca a injustícies i minvar possibilitats.

23-03-2014

TRADICIONAL CALÇOTADA DE PUIGREDÓN: Sorprenent i emotiu miting revindicatiu de Vallferosa, a carrec de la Sra. Lídia Pujol, acabat amb el cant a cappella de "EL MEU PAÍS ÉS TANT PETIT" que a tots ens esborronà.

01-08-2015

ESPECTACULAR ESPECTACLE DE LLUM, DE COLOR I SO: La nostra veïna i reconeguda cantant Lidia Pujol, juntament amb el seu equip, varis cors de pobles veïns i un bonic ballet manresà, ens van oferir un espectacle inoblidable.
Les limitacions que ofereix actualment Vallferosa van ser superades amb un muntatge de so i de llum que a tots ens va embadalí, ni la lluna plena s'ho va voler perdre.
La Torre té la particularitat de copsar la llum del sol i reflexar-la amb tot un munt de ventall de colors. Més de 800 assistents haguéssim volgut compartir amb tothom aquesta visió nocturna de difícil descriure, tan multicolor i agradable als sentits i emocions, que en alguns moments, va superar inclús l'efecte del sol.

............. ............

19-02-2016

EL MORTER DE CALÇ I LES FUSTES DE LA TORRE DE VALLFEROSA HAN PARLAT:

En el multitudinari acte presentat per l'arqueòleg Joan Menchon Bes i el geòleg Màrius Vendrell Sanz, es va obrir les portes a la imaginació més positiva envers els nostres avantpassats.

5 proves pel sistema del Carboni-14, més molt variades analítiques de les argamasses emprades, ens porten a poder dir que les dues torres de Vallferosa concèntriques són en realitat una de sola, segurament com a resultat d'un sistema de construcció imaginatiu, pràctic, anul·lar, per trams de poca alçada interior-exterior per poder treballar sense cap tipus de bastida. Per altra banda les restes de les fustes i materials analitzats també ens diuen que la Torre de Vallferosa és una construcció del segle VIII.

Sembla anecdòtic, però no:
-A l'argamassa de calç hi ha additius, proteïnes (ous) i polisacàrids (sucres-sucs de plantes-) barrejats. "Abans eren rucs!!, ara inventem la pluja".
- 4 fustes analitzades eren del segle VIII i una del segle XII. Aquesta del segle XII era una resta del seient de la comuna (normal, després de tants anys DE canguelis passats dins la torre, al segle XII van haver de canviar el seient -encara com va aguantar tant, o potser ja era l'enèsim que hi van posar -)

06-03-2016

ENGRESCADOR PROJECTE:
- 1ª VISITA ACOMPANYADA PER VOLUTARIS A LA TORRE I RODALIES.

A canvi d'una mòdica col·laboració econòmica en pro de la torre, diverses persones, totes enamorades de Vallferosa, em engegat el projecte d'acompanyar als visitants de la torre, fer-los-la accessible i compartir les nostres vivències i coneixements.

Se'ns continua negant el pas al nostre poble, si no és per treballar de franc, però ara i de moment, ho fem de molt bona gana.

Esperem poder transmetre a tothom la il·lusió i estimació que sentim per aquest bocí de terra.

Informació: Ajuntament de Torà 973473026

11-10-2017


Terra de ciment


Terra original d'argila

ACTUACIONS ABERRANTS A LA TORRE:

L'Ajuntament de Torà no permet als veïns de Vallferosa ni a la seva Associació cultural AATV, accedir lliurement al nucli del poble.

La terrassa d'argila premsada de més de 1000 anys d'antiguitat ha sigut eliminada "sense ni cap ni peus", quedant en aquets moments uns 30 cm. més enfonsada que l'original. Per colmo s'ha fet un paviment amb ciment blanquinós que "hi queda com el cul".

S'ha posat un "cridallamps" a la terrassa.

I per arrodonir, el desguàs que estava orientat al sol de tarda, ara desguassa a la banda obada, mullant la pared de la torre, de manera que a l'hivern no es pugui eixugar i les gelades puguin anar malmetent la paret i estructura de la torre amb tota comoditat.